29 Eylül 2016 Perşembe

Yedikule Safa Meyhanesi

Yedikule Suriçi'nin güneybatısında yer alan tarihi İstanbul semti. Bölge, Samatya'ya kadar daha çok Ermeni, Yahudi ve az sayıda Rumun işlettiği meyhaneler ile bilinirdi. Osmanlı döneminde semtin sur dışındaki kesiminde bulunan mezbahalarda küçükbaş hayvan kesildiğinden, meyhanelerde çokça et bulunurdu.

Mehmet Tevfik'in meyhane listesine buradan Mağara adlı gizemli meyhane girmiştir. Marul Palas ismiyle de alınan Havuzlu Meyhane semtin tarihe karışmış bir diğer önemli meyhanesiydi.

Yakınlarında bulunan Langa bostanlarından ve Kumkapı balıkçılarından faydalanan mekânlarının mutfakları da zengindi. Anılması gereken bir diğer meyhane ise, yazarlarımızdan Yedikuleli Takuhi Tovmasyan'ın dedesi tarafından 20. yüzyılın ilk yarısında, Kalekapısı'nda işletilen Ğazaros Efendi'nin cermakçurhanesidir.

Tarihi binasında 1890'lardan beri hizmet veren, 1948'de merhum Süleyman Kızıltay tarafından devralınan ve şimdi oğlu tarafından işletilen Safa Meyhanesi, Yedikule'nin geçmişten yadigâr kalan tek meyhanesidir.

TAN MORGÜL

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder