19 Ağustos 2016 Cuma

KEMİKLERİN KASLA SARILMASI

Kuran ayetlerinde haber verilen çok önemli bir bilgi daha vardır:
İnsanın anne rahmindeki oluşum aşamaları...
Sonra o su damlasını bir alak olarak yarattık; ardından o alakı bir çiğnem et parçası olarak yarattık; daha sonra o çiğnem et parçasını kemik olarak yarattık; böylece kemiklere de et giydirdik; sonra bir başka yaratışla onu inşa ettik. Yaratıcıların en güzeli olan Allah, ne yücedir. (Müminun Suresi, 14)
Bu ayetlerde, anne karnında önce kemiklerin oluştuğu, daha sonra ise kasların ortaya çıkarak bu kemikleri sardığı açıkça haber verilir.
Embriyologlar ise yakın bir zamana kadar kemiklerle kasların birlikte ortaya çıktıklarını ve geliştiklerini sanıyordu.
Ancak günümüzdeki ileri teknoloji sayesinde yapılan araştırmalarda gerçek sonuçlar elde edilmiştir.
Ve bu sonuçlar tıpkı Kuran’da tarif edildiği biçimdedir.
Embriyoda önce kıkırdak doku kemikleşir. Daha sonra da kas hücreleri kemiklerin etrafındaki dokudan seçilerek biraraya gelir ve bu kemikleri sarar.
Bu durum, “Gelişen İnsan” adlı bilimsel bir yayında şöyle tarif edilir:
6. haftada kıkırdaklaşmanın devamı olarak ilk kemikleşme köprücük kemiğinde ortaya çıkar. 7. hafta sonunda uzun kemiklerde de kemikleşme başlamıştır. Kemikler oluşmaya devam ederken kas hücreleri kemiği çevreleyen dokudan seçilerek kas kitlesini meydana getirir. Kas dokusu bu şekilde kemiğin etrafında ön ve arka kas gruplarına ayrışır. (Moore Persaud, The Developing Human, 6th Edition)
Kısacası insanın Kuran'da tarif edilen oluşum aşamaları, modern embriyolojinin bulgularıyla tam bir uyum içindedir.
Dünyanın en ünlü embriyologlarından biri olan, Toronto Üniversitesi Anatomi ve Hücre Biyolojisi bölümü emekli profesörü Keith Moor, Kuran'daki bu mucizeyi tespit edenlerden biridir. Profesör Moor, Kuran'da insanın doğumu ile ilgili ayetleri incelemiş ve vardığı sonucu şöyle açıklamıştır:
Son üç yılda, Cidde'deki Kral Abdülaziz Üniversitesi'ndeki Embriyoloji Komitesi'nde çalıştım ve Kuran'da insanın üremesi ve doğum öncesi gelişimi ile ilgili açıklamaların yorumuna yardım ettim. İlk başta, 7. yüzyılda, yani embriyoloji biliminden önce yazılan bu açıklamaların doğruluğuna çok şaşırdım... Bana şu açıkça görünüyor ki, bu açıklamalar Hz. Muhammed (sav)'e Allah'tan gelmiştir, çünkü bu bilgilerin çoğu ancak yüzyıllar sonra keşfedilmiştir. Bu bana kanıtlıyor ki Hz. Muhammed Allah'ın bir elçisidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder