19 Ağustos 2016 Cuma

Çanakkale Şehitleri Abideleri

 Eceabat-Kilitbahir yolunun 2. kilometresinde, Çamburnu mevkiinin güneyinde, yolun sağ yanında ve yoldan yaklaşık 4-5 metre daha yüksek bir noktada yer alır. Anıta ulaşmak için, yoldan itibaren yaklaşık 20 metre kadar, kısmen basamaklı bir yolu yürümek gerekir. Bir kaide üzerine oturtulmuş 2 buçuk metre yüksekliğindeki anıt, Balkan Savaşları’nda ve Çanakkale Muharebeleri’nde şehit düşenlerin anısına, 1962 yılında, “Çanakkale Şehitleri Abidelerine Yardım Derneği” tarafından yaptırılmıştır.

Anıtın kuzeye bakan tarafındaki bölümünde, Necmettin Halil Onan’a ait “Dur yolcu, bilmeden gelip bastığın/ Bu toprak, bir devrin battığı yerdir” mısraları yazılıdır.

Güneye bakan tarafındaki bölümünde ise “Burada Balkan ve Çanakkale harplerinde şehit düşen binlerce kahraman yatar” yazısı bulunur. Ancak güney yüzünde yazan bu ifade, her ne kadar anıtın hemen etrafında şehitlerin yattığı kanaatini uyandırsa da anıtın bulunduğu alanda gömülü herhangi bir şehit mezarının varlığı bugüne kadar tespit edilememiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder