PAYLAŞMAK ÖZGÜRLÜKTÜR
3 Ekim 2016 Pazartesi
Çanta Beldesi Tarihçe
TARİHÇESİ
Bugünkü yerleşim yeri, Çanta'nın dördüncü yeridir. İlk yerleşim yeri, Bizanslılar zamanında Cambaz tepede bulunuyordu, burası sahile çok yakın olduğu için sık sık korsanların baskınına uğruyor, mal ve canları zarar görüyordu. Bir müddet sonra korsanların baskını tahammül edilemeyecek bir hal alınca bu yeri terketmek mecburiyetinde kaldılar, kendilerine korsanlardan korunabilecek yeni bir yerleşim yeri arayıp sonunda eski çanta köyü altındaki bugün Hasan çeşme ve Hüseyin çeşme ismiyle anılan iki çeşmenin arasındaki yere yeni köylerini kurdular.
Bu yerleşim yerinde korsan belasından kurtuldular fakat buraya yerleştikten bir zaman sonra hastalıktan ölmeye başladılar. Bu yeni yerleşim yerindeki derenin etrafındaki bataklıkta üreyen sivrisinekler, korsan belasından daha beter sıtma belasını bunlara aşılıyor ve ölümlerine sebep oluyordu. Burada yüz seneden fazla kalamadılar, sonunda ilgili makamlara başvurup bir çare bulmalarını istediler. Bunun üzerine köye bir bilirkişi heyeti gelip yeni bir yerleşim yeri aradılar ve eski çanta köyünü bu iş için uygun buldular. Bugüne kadar gelen söylentilere göre; yeni yerleşim yeri aramaya gelen ekip gelirken yanlarında bir çanta içinde yiyeceklerini de getirmişler, eski çanta Köyü'nde bir düzlüğe oturup yemeklerini yemişler, giderken de çantalarını burada unutmuşlar, heyeti gönderen amirleri yeni yerleşim yeri olarak nereyi seçtiklerini sorunca "çantuğayı unuttuğumuz yer" bu işe uygun demişler. Çantuğa Rumca çanta anlamına geliyormuş, işte bu nedenle bu köye önce çantuğa daha sonra da çanta ismi verilmiştir.
Çanta ve Değirmenköy aynı oynak fay üzerinde bulunduğu için Değirmenköy'de başlayan heyelan Çanta Köyü'nde de başlayınca 800 senelik bir yerleşim yeri olan burayı da terketmek mecburiyetinde kaldılar.Çanta Köyü'nde heyelan (toprak kayması) 1966 yılında başlamış. İmar ve İskan Bakanlığı bugünkü yeri tespit ederek, köylüye 20 yılda ödemek şartıyla önce 9.000 TL. vermiş, ilk olarak 13 hane yeni evlerini yapıp 1970 senesinde buraya taşınmışlar. İkinci grup yine İmar ve İskan Bakanlığı'ndan 15.000 TL. alıp 82 hane yeni evlerini yapmışlar, bundan sonra Köy İşleri Bakanlığı'ndan 20.000 TL. borç alan 501hane de evlerini yapıp 1972 yılında yeni köye gelip yerleşmişler. Eski Çanta ile yeni Çanta Köyü arasında 4.5 km.lik bir mesafe vardır.
Çok eski devirlerde eski Çanta Köyü yakınlarında iki köy daha bulunuyormuş, eski Çanta'nın 1.5 km. batısında Kavak çeşme yakınında Karaköy, 3.5 km. kuzeybatısında da Kurtulmuş köyleri bulunuyordu. Bu iki köy ile eski Çanta köyleri tamamen Rum köyleri idi. 1924 mübadelesinde Rumlar Yunanistan'a, Yunanistan'daki Türkler de Çanta Köyü'ne gelip yerleştiler. Bunların arasında Bulgaristan'dan gelen bir grup mu­hacir de bulunuyordu. Yunanistan'dan gelenlerin büyük bir kısmı Selanik yöresinden olup Patriyot dediğimiz ailelerdir. Daha az bir kısmı da Yörüklerdir. Bunların arasında biraz Dramalılarla çok az bir kısım da Rum çingeneler bulunuyordu. Bulgaristan'dan gelenler Yunanistan'dan gelenlerden daha az olup bunların bir kısmı Pomak bir kısmı da Karacaovalı'dır.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder