18 Ekim 2016 Salı

Uz Hanlığı

Uz Hanlığı, bir Türk Hanlığıdır. (11. yüzyıl) Uzlar ilk yurtları Hazar Denizi çevresi olan Oğuz topluluklarıdır. Bu adı İranlılar koymuştur. XI. Yüzyıl'da batıya doğru ilerlediler ve Doğu Avrupa'yı yağmaladılar. Balkanlarda Peçeneklerle savaştılar. Bizans ordusunda paralı asker olarak savaştılar. Macaristan'a yerleşerek Hıristiyanlığı benimsediler. Bu bölgede yaşayan Gagavuzlar özelliklerini yitirmemiş Uz topluluklarıdır.

Göktürklere bağlı olan bu Türk boylarının bir kısmı, Oğuz-Yabgu Devleti'nin yıkılmasından sonra, Moğol istilasından önce 1000 yıllarında batıya göç ederek Karadeniz'in kuzeyine yerleştiler. Kıpçakların baskısıyla Balkanlara gittiler. Bizanslılar tarafından Uz olarak adlandırılan bu Türk boyları, Makedonya, Selanik civarında hanlık seviyesinde komuşlanmışlardır.

Salgın hastalıklar ve şiddetli soğuklar nedeniyle ağır kayıplar vermişlerdir. Bir kısmı Macaristana giderek Macarlara karışmışlardır. Bir kısmı bugünkü Dobruca yöresine yerleşti ve bugünkü “Gagavuz Türkleri”ni teşkil etti. Bir kısmı Makedonya’ya yerleşti. Büyük bir kısmıda Bizans ordusuna alındı. Birkısmı da tampon maksatlı Anadolu’ya yerleştirildi.

Malazgirt Savaşı sırasında saf değiştirdiler ve Selçuklu için savaştılar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder