27 Ekim 2016 Perşembe

Emlak Nedir ? Tanımı..

Emlak, arazi ve arazinin üzerinde bulunan her türlü yapılaşmanın bütünüdür. Değeri olan her hangi bir arazi parçası gayrimenkul olarak nitelendirilemez. Emlağın en yeni ifadesi bugün çoğunlukla gayrimenkul olarak söylenmektedir. Bununla beraber taşınmaz mallar olarak da ifade edilir. 
Arazi, yerleşim alanları yapılmış yollar dışında kalan alanlardır. Yerleşim alanları, arsadan çıkmış, arsa hüviyetine dönüşmüş yerlerdir. Bunlar değişik şekillerde imar, ıslah planlarıyla belirli m2 üzerine ayrılmış parçalardır. İnsanların yaşadığı çalışıp kazandıkları, belirli zamanlarını o mekânlar içinde geçirdikleri alanların toplamına yerleşim alanları denir.
O alanların içindeki okul, cami, yeşil alan, otopark, fabrika benzeri diğer birimlerle bu yerleşim alanları kendi aralarında farklı şekillere ayrılabilir. Yerleşim alanlarının dışında yapılan plan neticesinde, sanayi bölgeleri, spor alanları gibi bölümler, bu yerleşim alanlarının içinde yapılan planların parçaları olarak ortaya çıkar. Bu yerleşim alanlarının içinde hem taşıtların, hem insanların ulaşımını sağlayan yollar meydana gelir. Bu yollar ticari yönlerde, tarım yönünde kullanılır. Yapısı, durumu, biçimi dışında ele alınan toprak parçaları (araziler) kendi içinde tekrar ayrılırlar. Bunlar kumlu araziler, verimli araziler, kıraç araziler ve sulak araziler diye nitelendirilirler. Bunlarda arazi beyannamesi düzenlenirken açıklanacaktır. Çünkü her birinin vergi matrahı farklıdır. Bunların her birinin vergisi, arazinin değerine göre belirlenmektedir.
Ev, arsa, bağ, bahçe, tarla, arazi, otlak gibi yeryüzü arazilerinin tümünü içine alır.
Örneğin otlak tamamen köyün uhdesindedir, ama aynı zamanda devletle ilişkilidir. Tarla tarım yapılan toprak parçasıdır. Bağ üzüm yetiştirilen, arsa imar vasfına uygun, üzerine inşaat yapılabilecek toprak parçasıdır. Osmanlı Devleti zamanında kişiler sahip oldukları emlak için vergi ödemiyorlardı. Emlak vergisi kanunu ile bütün emlak sahipleri emlak vergisi ile yükümlü kılınmıştır. Bundan önce devletin mal müdürlüğüne bağlı özel idareler birimi vardı. Burada tapu kütüğü gibi köy defterleri bulunurdu. Bu defterde herkesin isimleri, arsanın paftası, ada ve parsel numarası kayıtlı olup emlak vergisi, buna göre ödenirdi. Bugün ise, bu işlem emlağın bağlı bulunduğu belediyelere yapılmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder