18 Ekim 2016 Salı

Limited Şirket Kuruluş Aşamaları ve Masrafları

Limited Şirket Kuruluş Aşamaları ve Masrafları


Günümüzde bir çok insan kendi işinin sahibi olmayı istiyor. Bu yazımızda 2015 yılında bir limited şirket kuruluşu için neler yapmanız gerektiğini, kaç para harcamanız gerektiğini anlatacağız. Ancak şirket kuruluş aşamalarının ve masraflarının illere göre, hatta ilçelere göre değişiklik gösterdiğini en başta söylemekte fayda var. Günümüzde ticaret odaları tek bir düzen altında toplanmış değil maalesef. Biz İstanbul Ticaret Odası’nda şirket kuruyormuş gibi anlatacağız;

Öncelikle limited şirket kurmak için unvan, amaç ve konu, sermaye, ortaklık yapısı vb. konuların yazıldığı bir “ana sözleşme” oluşturulması gerekiyor. Türkiye’deki tüm ticaret sicil müdürlükleri kuruluş işlemlerini MERSİS üzerinden yapıyor. Dolayısıyla bu ana sözleşme MERSİS’ten oluşturulacak ve notere MERSİS TALEP NUMARASI söylenerek çıktı alınarak tasdik ettirilecektir.

* 4 nüsha ana sözleşmenin noter tasdikleri; 442,84 TL (bu rakam ana sözleşmenin uzunluğuna göre değişkenlik gösterir.)

* Kuruluş işlemleri için işlemleri yürütecek kişiye sadece kuruluş işlemleri için vekalet vermeniz gerekiyor. Bunun için de notere ödeyeceğiniz rakam; 70,70 TL

* Ticaret odasına teslim etmeniz gereken evrakların arasında imza beyanı (Tescil Talepnamesi) var. Bunu da noterden alıyorsunuz. İmza beyanı için ödeyeceğiniz rakam; 52,63 TL

* Belirlemiş olduğunuz sermayenin 1/4’ünü yani dörtte birini bankaya yatırmanız gerekmektedir. Örnek vermek gerekirse, 10.000,00 TL sermayeniz varsa 2.500,00 TL’lik bölümünü bankaya yatırıp, dekontu ticaret odasına vermeniz gerekmektedir. Ancak bu para sürekli bankada kalmak zorunda değil. Tescil yazısıyla birlikte bankaya gittiğinizde parayı geri alabiliyorsunuz.

* Şirketiniz için belirlemiş olduğunuz sermayenin 4/10000’ini yani onbinde dördünü Rekabet Kurulu Halkbankası hesabına yatırmanız gerekiyor. Örnek vermek gerekirse, 10.000,00 TL sermayeli bir şirket kurmak istiyorsanız Rekabet Kuruluna ödeyeceğiniz rakam; 4,00 TL

* Evraklarınızı hazırlayıp ticaret sicil müdürlüğüne gittiğinizde tescil harçları, gazete ilanı gibi işlemler için ödeyeceğiniz rakam; 1265,00 TL (Bu rakam ana sözleşmenizdeki kelime sayısına göre değişiklik gösterir. Bizim yazmış olduğumuz rakam 2675 kelimelik bir ana sözleşme içindir.)

* Tescil ve ilan işlemi bittiğinde faaliyet belgesi almak için ödeyeceğiniz rakam; 10,00 TL (İstanbul Ticaret Odası için geçerli olan fiyattır.)

Şirketiniz tescil edildi. Şimdi de 2015 yılında kullanacağınız defterlerin tasdik ücreti var. Dipnot olarak belirtelim; defterlerinizi aynı gün(yani şirketinizin ticaret odası tarafından tescil edildiği tarih) tasdikletmek zorundasınız.

* 500 sayfalık Yevmiye Defteri tasdikletmek için ödeyeceğiniz rakam; 146,10 TL

* 500 sayfalık Defteri Kebir tasdikletmek için ödeyeceğiniz rakam; 146,10 TL

* Envanter Defteri tasdikletmek için ödeyeceğiniz rakam; 66,08 TL

* Karar Defteri tasdikletmek için ödeyeceğiniz rakam; 54,40 TL

* Ortaklar Pay Defterini tasdikletmek için ödeyeceğiniz rakam; 54,40 TL

* Genel Kurul Toplantı ve Müzakere Defterini tasdikletmek için ödeyeceğiniz rakam; 66,08 TL

Tescil ve ilan işlemi bitti, defterler notere tasdik ettirildi ama işlem bitmedi.

* Vergi dairesi açılış işlemlerinin sorunsuz yürütülebilmesi için mali müşavirlik vekaleti vermeniz gerekiyor. Bunun için ödeyeceğiniz rakam; 93,00 TL

Vergi dairesi sonrasında size damga vergisi çıkartacak. Bu da iş yerinizi kira olup olmamasına, kira ise kefilli sözleşme mi, kefilsiz sözleşme mi yapıldığına bakılacak.

* Kira sözleşmesi kefilli ise; kira tutarının 9,48/1000’lik bölümü,(Örnek. Yıllık Brüt Kira Tutarı 10.000,00 TL için * 9,48/1000=94,80 TL)

* Kira sözleşmesi kefilsiz ise; kira tutarının 1,89/1000’lik bölümü damga vergisi olarak ödenecek. (Örnek. Yıllık Brüt Kira Tutarı 10.000,00 TL için * 1,89/1000=18,90 TL)

Kısaca toparlamak gerekirse; Limited Şirket kuruluş masrafları için en az 2.600,00 TL‘yi gözden çıkartmanız gerekiyor. Tabi bu sadece işin evrak aşaması.

Şirketinizin kuruluşunu yapmadan önce KOSGEB’e kayıt olarak, destek ve hibelerden de faydalanabilirsiniz. Örneğin, sadece kuruluş aşaması için ödediğiniz paranın büyük bölümün geri alabilirsiniz. KOSGEB yeni girişimcilere 30.000,00 TL’ye kadar HİBE vermektedir. Ayrıntılar için tıklayınız.

Şirket kuruluş işlemlerinizin en hızlı şekilde sonuçlanması için profesyonel ekibimizle iletişime geçebilirsiniz. MERSİS Danışmanımız ve Ticaret Sicil Uzmanımız ana sözleşmenizi oluşturup ticaret odasının onayına sunarken, mali müşavirimiz de vergi dairesi ve defter tasdik işlemlerinizi halletmektedir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder